Egzamin poprawkowy dla tegorocznych maturzystów odbędzie się:
19. sierpnia 2025 r., o godz. 9:00 (pisemny) 20. sierpnia 2025 r., o godz. 9:00 (ustny) Uczniowie niepromowani w kwietniu i czerwcu bieżącego roku szkolnego zgłoszą się na egzaminy poprawkowe, które odbędą się w następujących terminach:
26.08.2025 r., godz. 8:00:
Matematyka (1. grupa zdających – II BT, II FT, II PT, III FT, III LT, IV BT, IV HT, V BT, V HT)
Język polski
Chemia
Geografia
27.08.2024 r., godz. 8:00
Matematyka (2. grupa zdających – I BT, I HT, I LT, I PT, III BT, III PT, V LT)
Szczegółowe informacje dotyczące przystąpienia do egzaminów poprawkowych i ich przebiegu - u wychowawcy klasy.
Nasi uczniowie: Zuzanna Ślużyńska, Karol Rółkowski, Jakub Grubkajtys wzięli udział w IV edycji Wojewódzkiego Konkursu Filmowego i Fotograficznego pt. "Pszczoła w obiektywie". W dniu 23.06.2025 r. otrzymali wyróżnienie w swojej kategorii, film nosił tytuł "Bez Pszczół - Bez Plonów”.
Celem konkursu, było zwrócenie uwagi na rolę pszczół w środowisku i zagrożenia dla tych owadów wynikające z rozwoju przemysłu i rolnictwa. Gratulujemy wyróżnienia!
Rankiem 17 czerwca 2025 r. uczniowie klas II i III technik rolnik udali się na wyjazd w kierunku Dowspudy. Pierwszym celem, jaki obraliśmy były ruiny neogotyckiego pałacu Paców, który został wybudowany w latach 1820-1827 staraniem Ludwika Michała Paca, generała wojsk polskich i napoleońskich. Kompleks parkowo-pałacowy zrobił na nas wrażenie, które dodatkowo zostało podsycone kilkoma ciekawymi informacjami przekazanymi nam przez naszego przewodnika Pana Fabiana Sidora. Dotyczyły one m.in. faktów z historii tego miejsca, ale także niedawnych planów inwestorów, którzy wykupili teren posiadłości.
Kolejnym etapem naszej wyprawy była ścieżka w kierunku brzegu rzeki Rospudy, skąd mieliśmy rozpocząć spływ kajakowy. Nie była ona zwykła, przewodnik zwrócił naszą uwagę na okazałą, gęsto rosnącą, inwazyjną i niebezpieczną roślinę – Barszcz Sosnowskiego. Gatunek znany nam z lekcji biologii i produkcji roślinnej mogliśmy zaobserwować w środowisku „naturalnym”. Dotarłszy na miejsce startu zostaliśmy poinstruowani przez ratownika Pana Marcina Mazalewskiego o zasadach bezpieczeństwa i zwodowaliśmy kajaki. Rozpoczęliśmy naszą przygodę, niektórzy doświadczyli tych wrażeń po raz pierwszy (i zapewne nie ostatni). Technicznie trasa spływu była dość wymagająca, ale nie na tyle, aby nasza młodzież sobie z nią nie poradziła. Dobra komunikacja, współpraca i dyscyplina zaowocowały.
W trakcie 4. godzinnego obcowania z przyrodą zaobserwowaliśmy wiele ciekawych gatunków ptaków, ssaków, ryb, bezkręgowców, stawonogów, poznawaliśmy roślinność wodną i przybrzeżną. Spływ był także świetną formą relaksu i oderwania naszych myśli od gorącego czasu związanego z roczną klasyfikacją. Nasza przygoda na wodzie zakończyła się w miejscowości Młyńsko, skąd zostaliśmy przewiezieni do uroczego miejsca w Suchej Wsi (u Pani Ani Sidor), gdzie mogliśmy odpocząć i spożyć posiłek. Kiełbaski z ogniska jeszcze nigdy tak nie smakowały, jak po tym wyczynie – jesteśmy z siebie zadowoleni!
Dnia 11 czerwca 2025 roku rozpoczęliśmy „Sezon rowerowy 2025”. Przyjęliśmy propozycję Departamentu Oświaty i Polityki Społecznej w MRiRW, zachęcającą do wspólnej zabawy i promującą zdrowy styl życia. Tego dnia zachęcaliśmy uczniów, a także nauczycieli, by porzucili samochody i przyjechali do szkoły na rowerach. Brawo – udało się!
Tego dnia wszyscy podpisaliśmy się pod hasłem: „Jeśli kochasz jazdę na rowerze, nie znasz granic – masz tylko przed sobą horyzonty.”
Nasz mini-rajd rozpoczęliśmy na stadionie – to wyśmienite miejsce na początek sezonu. Była to również okazja do chrztu nowych rowerów zakupionych dla naszej szkoły, a także sprawdzenia swojej kondycji. Pamiętajmy, że godzina spokojnej jazdy na rowerze pozwala spalić około 500 kcal. A oto 10 powodów, dla których warto jeździć na rowerze:
Uczniowie naszej szkoły Igor Chmielewski i Maksymilian Mackiewicz finaliści szóstej edycji konkursu „Gotuj z klasą” doskonalili swoje kulinarne umiejętności pod okiem mistrza Karola Okrasy. Niecodzienne szkolenie, zorganizowane przez podlaski samorząd, odbyło się w czwartek, 5 czerwca, w „Ziołowym Zakątku” w Korycinach.
Piękne otoczenie, zapach ziół i smak kulinarnej pasji – właśnie tak wyglądał Ziołowy Zakątek, gdzie trwały warsztaty dla finalistów konkursu gastronomicznego „Gotuj z klasą”.
W ich kulinarnej przygodzie towarzyszył im Bogdan Dyjuk, członek zarządu województwa, który wspiera młodych kucharzy.
Organizatorem warsztatów i konkursu jest Samorząd Województwa Podlaskiego.